Lagere ontwikkelkosten door modulair maatwerk

Software ontwikkelen Apps ontwikkelen

Zakelijke Software voor MKB

In een tijdperk waarin bedrijven snelheid en flexibiliteit nodig hebben, biedt modulair maatwerk een betaalbare en schaalbare oplossing. Het gebruik van kant-en-klare modules, bewezen en getest, zorgt voor de betrouwbaarheid die bedrijven nodig hebben om hun processen efficiënt te beheren en met vertrouwen vooruit te kijken. Zoals bouwstenen kunnen de softwaremodules worden samengevoegd om een systeem te creëren dat precies voldoet aan de behoeften van jouw bedrijf - en dat eenvoudig kan worden uitgebreid naarmate je groeit.


In een wereld waar bedrijven zich steeds sneller moeten aanpassen aan nieuwe technologieën, is de vraag naar flexibele en schaalbare software-oplossingen enorm gegroeid. De traditionele aanpak van maatwerksoftware, waarbij alles van de grond af wordt ontwikkeld, is vaak duur, tijdrovend en niet flexibel genoeg om snel op veranderingen in te spelen. Dit is waar modulair maatwerk in beeld komt - software die betaalbaar, schaalbaar én flexibel is door het gebruik van kant-en-klare modules. Vergelijkbaar met een doos bouwstenen die je naar behoefte kunt samenstellen om een perfecte oplossing te bouwen.

In deze blog zullen we uitleggen hoe deze aanpak werkt, waarom het voordelig is voor bedrijven van elke omvang en hoe je met kant-en-klare modules kunt werken om op maat gemaakte oplossingen te creëren zonder de kosten en complexiteit van traditioneel maatwerk.

Wat is modulair maatwerk?

Modulair maatwerk verwijst naar een benadering van softwareontwikkeling waarbij je gebruikmaakt van vooraf gebouwde modules om een systeem te configureren dat specifiek is afgestemd op de behoeften van je bedrijf. In plaats van alles helemaal opnieuw te ontwikkelen, wordt de basis gelegd met een aantal kerncomponenten die vrij kunnen worden uitgebreid met aanvullende functionaliteiten. Elke module bevat een specifieke set functies of processen die gemakkelijk kunnen worden toegevoegd of verwijderd naargelang de behoeften van het bedrijf veranderen.

Denk aan modulair maatwerk zoals het bouwen van een structuur met bouwblokjes. Je begint met een paar basisonderdelen en voegt er vervolgens blokken aan toe om het eindproduct te creëren dat jij wilt. Net zoals je met speelgoedblokjes kan blijven bouwen, uitbreiden of opnieuw configureren, biedt modulair maatwerk dezelfde flexibiliteit en aanpasbaarheid in de softwarewereld.

Betaalbaarheid en snelheid: de voordelen van kant-en-klare modules

Een van de grootste voordelen van het gebruik van kant-en-klare modules is de betaalbaarheid. Traditionele softwareontwikkeling vereist vaak langdurige, dure ontwikkelcycli waarbij elk stukje software vanaf nul moet worden gebouwd. Door kant-en-klare modules te gebruiken, kun je deze kosten drastisch verlagen. Deze modules zijn al getest, geoptimaliseerd en klaar om te integreren, waardoor je geen extra tijd en geld kwijt bent aan het bouwen en testen van nieuwe functionaliteiten.

Daarnaast biedt modulair maatwerk ook aanzienlijke tijdsbesparingen. Omdat de bouwstenen al klaar liggen, hoef je geen maanden te besteden aan het ontwikkelen van een volledig nieuw systeem. In plaats daarvan voeg je eenvoudigweg de modules toe die je nodig hebt, waardoor je binnen korte tijd een functioneel systeem hebt dat voldoet aan je bedrijfsvereisten. Dit versnelt niet alleen het ontwikkelingsproces, maar maakt het ook mogelijk om snel in te spelen op veranderingen in de markt of binnen je organisatie.

Schaalbaarheid: groeien met je bedrijf

Een ander belangrijk voordeel van modulair maatwerk is de schaalbaarheid. Veel bedrijven beginnen klein, maar naarmate ze groeien, veranderen ook hun behoeften. Dankzij de modulaire aanpak kan je software eenvoudig met je bedrijf meegroeien. Heb je nieuwe functionaliteiten nodig? Geen probleem, voeg gewoon de gewenste modules toe zonder dat je de bestaande infrastructuur hoeft te herzien. Deze flexibiliteit zorgt ervoor dat je geen onnodige kosten maakt bij het uitbreiden van je systeem en voorkomt dat je verouderde technologie moet vervangen.

Stel je voor dat je begint met een basis systeem voor relatiebeheer (CRM), maar na verloop van tijd realiseer je je dat je ook een geavanceerd projectmanagementsysteem nodig hebt. Met modulair maatwerk kun je eenvoudig een projectmanagementmodule aan je bestaande systeem toevoegen, zonder dat je een volledig nieuwe softwareoplossing hoeft te implementeren. Je bouwt voort op wat je al hebt, waardoor de overgang soepel verloopt en je geen tijd of data verliest.

Bewezen en getest: stabiliteit en betrouwbaarheid

Een van de grootste zorgen bij het ontwikkelen van maatwerksoftware is de onzekerheid over de betrouwbaarheid. Nieuwe software kan bugs bevatten of compatibiliteitsproblemen veroorzaken, wat kan leiden tot storingen of inefficiënties. Bij het gebruik van kant-en-klare modules is dit risico veel kleiner, omdat deze modules al uitgebreid zijn getest en bewezen hebben te werken in verschillende omgevingen.

Doordat de modules zijn bewezen en getest, is de kans op fouten of onverwachte problemen minimaal. Dit geeft bedrijven het vertrouwen dat de software die ze gebruiken stabiel en betrouwbaar is, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over onverwachte kosten voor foutoplossing of systeemuitval.

Het proces: van basis tot maatwerk

Het proces van modulair maatwerk begint vaak met een basisinfrastructuur, zoals een LAMP-stack (Linux, Apache, MySQL, PHP), die breed beschikbaar en schaalbaar is. Deze basis biedt een solide en beproefd platform waarop je kunt bouwen. Bij Fleximaal bijvoorbeeld begint deze infrastructuur met een veilige en robuuste omgeving waarin toegangbeheer wordt ingericht. Toegang tot de systemen wordt nauwkeurig beheerd, zodat alleen bevoegde personen veranderingen kunnen doorvoeren of informatie kunnen inzien.

Vanuit deze basis kunnen functionele blokken aan het systeem worden toegevoegd, elk bestaande uit specifieke modules die gericht zijn op bepaalde taken of processen. Deze modules kunnen snel en eenvoudig worden geïntegreerd in de bestaande infrastructuur. Bijvoorbeeld, een CRM-systeem, een vacaturevolgsysteem (ATS), of geautomatiseerde marketingsoftware kunnen als blokken worden toegevoegd aan de kern van de software, waardoor bedrijven gemakkelijk hun systeem kunnen uitbreiden en aanpassen.

Front-end: snel ontwikkelen met frameworks zoals Bootstrap

Voor de front-end ontwikkeling, waarbij de gebruikerservaring en het ontwerp centraal staan, vertrouwen wij op bewezen tools zoals HTML & CSS en frameworks zoals Bootstrap. Bootstrap stelt ons in staat om snel een mobile-first ontwerp te maken dat zowel op desktop als op mobiele apparaten goed werkt. Dit is van essentieel belang, aangezien steeds meer bedrijven en werknemers mobiel werken.

Na het maken van een eerste schets door een UX/UI designer, wordt er een bespreekmodel opgesteld om de interface te verfijnen en af te stemmen op de behoeften van de klant. Pas na deze fase worden de details uitgewerkt en wordt het definitieve model opgeleverd. Hierbij zorgt de Fleximaal API voor de verbinding tussen de front-end en de back-end, waarbij lijst-georiënteerde antwoorden van het systeem snel en efficiënt naar de gebruiker worden vertaald.

High availability: continuïteit en uptime

Dankzij de flexibiliteit van de LAMP-stack en de modulaire aanpak kunnen bedrijven profiteren van High Availability (HA), een configuratie waarbij de software continu beschikbaar is. Voor bedrijven die afhankelijk zijn van constante uptime, bijvoorbeeld in de e-commerce, is dit van essentieel belang. Door het gebruik van kant-en-klare modules kunnen bedrijven snel uitbreiden of aanpassingen maken zonder dat dit ten koste gaat van de stabiliteit van het systeem.

Daarnaast is de LAMP-stack compatibel met verschillende soorten hosting, van webservers tot VPS, cloudservers en zelfs AWS. Dit biedt bedrijven de mogelijkheid om hun software-infrastructuur eenvoudig te schalen en aan te passen aan veranderende eisen.

Waarom kiezen voor modulair maatwerk?

Het antwoord is simpel: betaalbaarheid, schaalbaarheid en betrouwbaarheid. Door gebruik te maken van kant-en-klare modules kunnen bedrijven hun softwareoplossingen snel aanpassen aan hun behoeften, zonder de kosten en risico's die gepaard gaan met volledig maatwerk. Of je nu een klein bedrijf bent dat net begint, of een grote onderneming die complexe bedrijfsprocessen moet beheren, modulair maatwerk biedt de flexibiliteit om met je bedrijf mee te groeien.

Net zoals je met bouwblokjes een structuur kunt bouwen die volledig op maat is van jouw visie, biedt modulair maatwerk bedrijven de mogelijkheid om hun software te configureren en te optimaliseren zonder de beperkingen van traditioneel maatwerk. Het is een bewezen, geteste en betrouwbare oplossing voor de uitdagingen van vandaag én morgen.

fleximaal.nl Voorgedefinieerde software modules in PHP en JS.
Fleximaal maatwerk software voor uw bedrijf - zakelijke software modulair maatwerk
App: Configureer je eigen ERP
Zakelijke software

Schaalbare applicaties voor zakelijke toepassingen op maat samen te stellen als beheerde SaaS of als eigendom (on-premise) om door te ontwikkelen.

Zakelijke software

Fleximaal maatwerk software voor uw bedrijf - zakelijke software modulair maatwerk
App: Marketing Automatisering & Social Media koppeling
Marketing automatisering

Schaalbare marketing applicaties voor zakelijke toepassingen op maat samen te stellen als beheerde SaaS of als eigendom (on-premise) om door te ontwikkelen.

Marketing automatisering

Fleximaal maatwerk software voor uw bedrijf - zakelijke software modulair maatwerk
App: Administratieve processen & Robotic Accounting
Administratieve automatisering

Schaalbare fintech applicatie voor zakelijke toepassingen op maat samen te stellen als beheerde SaaS of als eigendom (on-premise) om door te ontwikkelen.

Administratieve automatisering

Fleximaal maatwerk software voor uw bedrijf - zakelijke software modulair maatwerk
App: Personeel & Relatiebeheer CRM, ATS, LMS
Contacten en Vacature automatisering

Schaalbare personeelsdiensten applicaties voor zakelijke toepassingen op maat samen te stellen als beheerde SaaS of als eigendom (on-premise) om door te ontwikkelen.

Relatiebeheer automatisering

fleximaal.nl de ontbrekende schakel voor bedrijven.

Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier

Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met Fleximaal. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets.

Waarom fleximaal?

Sneller ontwikkelen

Razendsnel ontwikkelen op basis bestaande modules.

Kortere time to market

Sneller een MVP. Korter testen door bestaande modules.

Maatwerk software

Maatwerk software voor out-the-box prijzen.

Minder taalgedoe dan off-shore

Specificaties in je eigen taal, lokale ontwikkeling en service.

Lokaal onderhoud

Goedkoper in onderhoud. Snellere ROI.

Keuze voor on-premise of SaaS

Zelf de regie over je oplossing? Of toch uit handen geven?

Keuze voor hosting platform

Zelf de regie over de gekozen hosting LAMP of AWS