Lagere ontwikkelkosten door modulair maatwerk

Zakelijke Software: On-premise of SaaS? Kies de vorm van eigendom die bij jouw bedrijf past

On-premise of SaaS? Kies de vorm van eigendom die bij jouw bedrijf past

De keuze tussen on-premise en SaaS is niet altijd eenvoudig, maar het is belangrijk om te kijken naar de specifieke behoeften van jouw bedrijf. On-premise software biedt volledige controle, flexibiliteit en eigenaarschap, terwijl SaaS gemak, schaalbaarheid en voorspelbare kosten biedt. Wat je ook kiest, bij Fleximaal zorgen we ervoor dat je de software koopt en de mogelijkheid hebt om deze verder te ontwikkelen, zodat je altijd de oplossing hebt die het beste bij jouw bedrijf past.


De keuze voor software kan een grote impact hebben op de efficiëntie en flexibiliteit van je bedrijf. Een belangrijke beslissing daarbij is of je kiest voor on-premise software of een SaaS (Software-as-a-Service) oplossing. Beide vormen hebben hun voordelen en nadelen, en de keuze hangt sterk af van de behoeften, infrastructuur en visie van jouw organisatie. Wat echter beide opties met elkaar gemeen hebben, is dat de klant bij ons de software koopt, en dus ook de vrijheid krijgt om deze door te ontwikkelen, onafhankelijk van de gekozen vorm.

In dit blog bespreken we de verschillen tussen on-premise en SaaS, de voordelen van beide modellen, en hoe je de juiste keuze maakt voor jouw bedrijf. Ook zullen we stilstaan bij de mogelijke risico's en hoe wij als softwareleverancier ervoor zorgen dat jouw investering beschermd blijft.

Wat is on-premise software?

On-premise software is software die op je eigen servers wordt geïnstalleerd en beheerd. Dit betekent dat jij als bedrijf de volledige controle hebt over de software, de beveiliging, en de infrastructuur waarop deze draait. In dit model koop je de software en ben je verantwoordelijk voor het onderhoud, de updates, en de verdere ontwikkeling van het systeem. Je kunt de software naar wens aanpassen of uitbreiden, hetzij door je eigen IT-team, hetzij door externe ontwikkelaars in te huren.

Bij Fleximaal bieden we on-premise software aan die zodanig is ingericht dat de eindklant zelf de vrijheid heeft om verder te ontwikkelen of om externe ontwikkelaars in te schakelen. Dit geeft bedrijven volledige autonomie over hun software-oplossing, van het beheer van servers tot de aanpassingen aan de functionaliteiten.

Wat is SaaS?

SaaS (Software-as-a-Service) daarentegen is een softwaremodel waarbij de software op de servers van de leverancier draait en door de leverancier wordt beheerd. Dit betekent dat je de software niet zelf hoeft te installeren of te onderhouden. Je krijgt toegang tot de software via internet en betaalt doorgaans een abonnementsprijs voor het gebruik. Bij SaaS oplossingen zoals wij die aanbieden, kan de eindklant de software ook geheel op maat laten maken. De software wordt volledig aangepast aan jouw behoeften, maar blijft draaien en beheerd worden op onze servers.

De voordelen van on-premise software

  1. Volledige controle en eigenaarschap
  2. Een van de grootste voordelen van on-premise software is de volledige controle die het biedt. Omdat de software op je eigen servers draait, heb je de volledige zeggenschap over de beveiliging, prestaties, en de manier waarop het systeem wordt gebruikt. Dit betekent ook dat je volledige toegang hebt tot de broncode en technische instellingen, wat je de mogelijkheid geeft om de software naar eigen inzicht aan te passen.

  3. Flexibiliteit voor doorontwikkeling
  4. Bij on-premise software van Fleximaal heb je als eindklant de mogelijkheid om de software verder te ontwikkelen. Dit betekent dat, zodra de software is geïnstalleerd, je de vrijheid hebt om deze verder te optimaliseren of uit te breiden naar gelang de behoeften van je bedrijf. Het voordeel hiervan is dat je zelf het tempo bepaalt en geen afhankelijkheid hebt van een derde partij om aanpassingen door te voeren.

  5. Beveiliging en compliance
  6. Veel bedrijven, vooral in sectoren met strenge regelgeving, geven de voorkeur aan on-premise software omdat ze zelf kunnen instaan voor de beveiliging van hun data. On-premise software stelt bedrijven in staat om de software binnen hun eigen IT-omgeving te beheren, wat betekent dat alle gevoelige gegevens binnen hun eigen firewall blijven. Dit kan ook voordelen hebben op het gebied van compliance, omdat je meer controle hebt over waar en hoe je gegevens worden opgeslagen.

  7. Eenmalige kosten in plaats van abonnementen
  8. Een ander belangrijk voordeel van on-premise software is de mogelijkheid om de software eenmalig aan te schaffen. Dit betekent dat je geen terugkerende abonnementskosten hebt, zoals bij SaaS-oplossingen vaak het geval is. Hoewel er onderhouds- en ontwikkelingskosten zijn, kunnen deze op de lange termijn lager uitvallen dan een doorlopend SaaS-abonnement.

De voordelen van SaaS software

  1. Geen onderhoud en technische zorgen
  2. Een van de grootste voordelen van SaaS is dat je als klant geen omkijken hebt naar het onderhoud van de software. Updates, beveiligingspatches en technische problemen worden allemaal door de leverancier afgehandeld. Dit betekent dat je IT-team zich niet hoeft bezig te houden met het beheer van servers of het oplossen van technische problemen, wat tijd en kosten bespaart.

  3. Schaalbaarheid en flexibiliteit
  4. SaaS biedt veel flexibiliteit en schaalbaarheid, vooral voor snelgroeiende bedrijven. Omdat de software op de servers van de leverancier draait, kunnen updates en uitbreidingen snel worden doorgevoerd zonder dat dit invloed heeft op je interne IT-infrastructuur. Dit maakt het gemakkelijk om je software uit te breiden of aan te passen aan veranderende bedrijfsbehoeften zonder grote investeringen in hardware of personeel.

  5. Snelle implementatie
  6. Bij SaaS-oplossingen is de implementatietijd veel korter dan bij on-premise software. Omdat de software al operationeel is op de servers van de leverancier, kunnen klanten vaak binnen enkele dagen of weken gebruik maken van de software, in plaats van maanden te moeten wachten op een volledige installatie en configuratie van een on-premise systeem.

  7. Voorspelbare kosten
  8. SaaS-oplossingen worden doorgaans aangeboden op basis van een abonnementsmodel, wat betekent dat je een vast bedrag per maand of jaar betaalt voor het gebruik van de software. Dit maakt de kosten voorspelbaar en helpt bij het budgetteren. Bovendien worden veel van de kosten voor hardware, onderhoud en updates door de leverancier gedragen.

SaaS vs. on-premise: Welke oplossing past bij jouw bedrijf?

De keuze tussen on-premise en SaaS hangt sterk af van de behoeften en prioriteiten van jouw bedrijf. Om je te helpen de juiste beslissing te nemen, hebben we een aantal overwegingen op een rij gezet:

  1. Controle vs. gemak
  2. Als jouw bedrijf de voorkeur geeft aan volledige controle over de software, inclusief de beveiliging, prestaties en doorontwikkeling, dan is on-premise de beste keuze. Dit model geeft je de mogelijkheid om elk aspect van het systeem aan te passen en te beheren.

    Als gemak en ontzorging belangrijker zijn, biedt SaaS de oplossing. Hier hoef je je geen zorgen te maken over updates, onderhoud of het beheer van de software - dat wordt allemaal voor je geregeld.

  3. Flexibiliteit en schaalbaarheid
  4. Beide opties bieden een zekere mate van flexibiliteit, maar op verschillende manieren. On-premise software biedt flexibiliteit op het gebied van maatwerk en controle, maar kan beperkend zijn als je snel moet opschalen zonder grote investeringen in hardware. SaaS daarentegen is veel gemakkelijker op te schalen en uit te breiden, omdat de infrastructuur van de leverancier al is ingericht op groei.

  5. Kostenoverwegingen
  6. On-premise software vereist een grotere initiële investering, maar kan op de lange termijn voordeliger zijn omdat er geen doorlopende abonnementskosten zijn. SaaS daarentegen biedt lagere initiële kosten, maar je betaalt een terugkerende abonnementsprijs.

  7. Beveiliging en compliance
  8. Voor bedrijven die te maken hebben met strenge regelgeving op het gebied van dataopslag en beveiliging, kan on-premise software een betere keuze zijn. Je hebt volledige controle over waar je data worden opgeslagen en hoe ze worden beveiligd. SaaS-oplossingen bieden echter vaak robuuste beveiligingsmaatregelen en zijn gebouwd om te voldoen aan verschillende compliance-eisen, wat het een geschikte keuze maakt voor veel bedrijven.

Mogelijke risico's: Bescherming tegen concurrentie

Een potentieel risico van beide vormen van software-eigendom is dat een klant, met de mogelijkheid om de software verder te ontwikkelen, kan proberen om hun versie van de software te verkopen of zelfs een concurrent te worden. Bij Fleximaal zijn we ons bewust van dit risico, en we werken samen met onze klanten om ervoor te zorgen dat er duidelijke overeenkomsten zijn waarin wordt vastgelegd wat wel en niet is toegestaan met betrekking tot de verdere ontwikkeling en verkoop van de software. Door deze afspraken in de licentieovereenkomst op te nemen, beschermen we zowel ons eigen intellectueel eigendom als de investering van de klant.

fleximaal.nl Voorgedefinieerde software modules in PHP en JS.
Fleximaal maatwerk software voor uw bedrijf - zakelijke software modulair maatwerk
App: Configureer je eigen ERP
Zakelijke software

Schaalbare applicaties voor zakelijke toepassingen op maat samen te stellen als beheerde SaaS of als eigendom (on-premise) om door te ontwikkelen.

Zakelijke software

Fleximaal maatwerk software voor uw bedrijf - zakelijke software modulair maatwerk
App: Marketing Automatisering & Social Media koppeling
Marketing automatisering

Schaalbare marketing applicaties voor zakelijke toepassingen op maat samen te stellen als beheerde SaaS of als eigendom (on-premise) om door te ontwikkelen.

Marketing automatisering

Fleximaal maatwerk software voor uw bedrijf - zakelijke software modulair maatwerk
App: Administratieve processen & Robotic Accounting
Administratieve automatisering

Schaalbare fintech applicatie voor zakelijke toepassingen op maat samen te stellen als beheerde SaaS of als eigendom (on-premise) om door te ontwikkelen.

Administratieve automatisering

Fleximaal maatwerk software voor uw bedrijf - zakelijke software modulair maatwerk
App: Personeel & Relatiebeheer CRM, ATS, LMS
Contacten en Vacature automatisering

Schaalbare personeelsdiensten applicaties voor zakelijke toepassingen op maat samen te stellen als beheerde SaaS of als eigendom (on-premise) om door te ontwikkelen.

Relatiebeheer automatisering

fleximaal.nl de ontbrekende schakel voor bedrijven.

Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier

Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met Fleximaal. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets.

Waarom fleximaal?

Sneller ontwikkelen

Razendsnel ontwikkelen op basis bestaande modules.

Kortere time to market

Sneller een MVP. Korter testen door bestaande modules.

Maatwerk software

Maatwerk software voor out-the-box prijzen.

Minder taalgedoe dan off-shore

Specificaties in je eigen taal, lokale ontwikkeling en service.

Lokaal onderhoud

Goedkoper in onderhoud. Snellere ROI.

Keuze voor on-premise of SaaS

Zelf de regie over je oplossing? Of toch uit handen geven?

Keuze voor hosting platform

Zelf de regie over de gekozen hosting LAMP of AWS